Het zoeken naar harmonie in het leven verloopt soms moeizaam. Ook bij BOO, want de partituur van De eeuw der harmonie, een luisterspel van Vic Legley, was jarenlang onvindbaar en stond als vermist gesignaleerd. Spijtig, want de thematiek van het luisterspel is verrassend actueel: hoe communiceer je met je medemens.
Op 25 januari 1949 werd het luisterspel uitgezonden door het N.I.R. Aan de basis lag de roman The Era of Harmony van Roger Richard. Deze tekst werd bewerkt door Georgette De Rijcke en Vic Legley zorgde voor de muziek. De regie was in handen van Frans Roggen.
De toenmalige pers kondigde het werk als volgt aan: “Er is een nieuwe ziekte uitgebroken, die weldra heel het mensdom teistert. Zowat iedere mens wordt op korte tijd het slachtoffer van een sprakeloosheid, waartegen de medische wetenschap machteloos staat. In alle landen moet men ten slotte de spreektaal vervangen door een muziektaal die oneindig veel geschakeerder en uitdrukkingsvoller is; zo denkt men althans. Maar na drie eeuwen muziektaal, vindt een verliefde jonge man plots de spraak terug …”
Het verhaal lijkt ook een metafoor te zijn voor de zoektocht naar de partituur, want vervang de “verliefde jonge man” door het BOO-project, de “spraak” door de partituur en het verhaal klopt helemaal: de verloren gewaande partituur werd namelijk in september 2021 teruggevonden in BOO. En de muziektaal? Die is oneindig geschakeerd en uitdrukkingsvol, zoals het Legley past.
Bovendien toont Vic Legley zich van zijn meest speelse kant met een stevige dosis Rossiniaanse spitsvondigheid. Zou het toeval zijn dat hij in zijn hoorspel de aria Largo al factotum uit Il barbiere di Siviglia citeert, gevolgd door een sprankelende, instrumentale bewerking voor salonorkest? Boeiend is ook het zesde onderdeel dat geschreven is voor Ondes Martenot. Het illustreert Legleys zoeken naar nieuwe kleuren en expressie.
Niet alleen de partituur is aan het licht gekomen. Blijkt ook dat het VRT Archief nog over een opname op 78-toerenplaten beschikt. De eeuw der harmonie is dus in al zijn glorie terugvonden en kan weer eeuwen meegaan.